Minusta

Monika Matthes

ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja
Perhehoitaja, kouluttaja, mentori
Kokemusasiantuntija, Autismi- ja Aspergerliitto

Olen ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Asun maaseudun rauhassa Uudellamaalla kolmen lapseni ja hieroja-mieheni kanssa. Omasta perheestäni löytyy neuropsykiatrista erityisyyttä ja voisinkin sanoa, että perheeni on ollut paras opettajani. Mm. ajatusmallit ”kyllä lapsi syö kun sillä on nälkä” ja ”kyllä lapsi nukkuu kun sitä väsyttää”, on hyvin kaukana todellisesta maailmasta erityislapsen kanssa. Parhaiten olen omien lasten kanssa onnistunut joustamalla, ennakoimalla ja perustelemalla kantani. Tietyistä asioista en tingi, mutta paljon joudun katsomaan sormieni läpi. ”Valitse taistelusi” on hyvä motto joka toimii nepsylastenkin kasvatuksessa. Nyt haluan jakaa tätä koulutuksen, työn ja oman henkilökohtaisen kokemuksen kautta saatua tietoa sitä tarvitseville.

Olen pisimmän työurani tehnyt perhehoidon parissa, tiiviissä yhteistyössä lasten biologisten vanhempien sekä sosiaalityöntekijöiden kanssa. Vuonna 2006 meille tuli ensimmäiset lapset sijoitukseen ja sen jälkeen olemme tarjonneet kodin kymmenille lapsille. Perhehoidon puolella olen toiminut vuodesta 2011 lähtien myös kouluttajana sekä mentorina ja vertaisryhmien ohjaajana.

Olen lähihoitaja ja erityisesti kiinnostuin neuropsykiatriasta omien lasteni sekä työni kautta. Valmistuin 2018 maaliskuussa ratkaisukeskeiseksi neuropsykiatriseksi valmentajaksi Helsingin seudun kesäyliopistosta. Koulutus käsitti 30op laajuudessaan ja kuuluu Neuropsykiatriset Valmentajat ry:n hyväksymiin koulutuksiin. Yli kolmen vuoden ajan olen toiminut myös Autismi- ja Aspergerliitossa vapaaehtoistyössä vertaistoiminnassa sekä kokemuspuhujana. Olen käynyt puhumassa lastensuojelulaitoksissa, oppilaitoksissa
ja erilaisissa työyhteisöissä, millaista nepsykirjon perheen arki voi olla. Tämä on antanut minulle paljon kokemusta siitä, miten nepsylasten kuntoutuspolut ja hoitomuodot ympäri Suomea on järjestetty, mutta valitettavasti myös ymmärryksen siitä, miten paljon on vielä tehtävää, että tasa-arvo näissä asioissa toteutuu.